fredag 31 januari 2014

Uppdatering på vad jag läst vecka 2 - 4

Ja, inte var jag bättre på att uppdatera vad jag har läst de sista veckorna.
Men här kommer de senaste böckerna jag har läst:

Ängeln på Malmskillnadsgatan - Elise Lindqvist



Baksidestext:
TV-dokumentären Ängeln på Malmskillnadsgatan väckte en enorm uppmärksamhet. Elise Lindqvists livsberättelse i P1 Sommar likaså.
I S:ta Clara kyrka och bland de prostituerade kvinnorna och flickorna på Malmskillnadsgatan är hon en välkänd gestalt sedan länge.


Mamma Elise kallas hon, morsan, hon som alltid har en kram och en stund att lyssna, hon som delar ut handledsvärmare och bindor och MP3-spelare med något bra på.
Varför hon gör det? För att hon vet hur svårt det kan vara att leva. Och för att hon vill dela med sig av den kärlek som hon själv har fått.


  Hon var 59 år när hon helt oväntat mötte Gud. Sexuella övergrepp, prostitution och missbruk under åren innan dess har satt sina spår och gör nu att hon bättre än de flesta kan förstå Stockholms utsatta och vara den mamma de ofta saknar.

Detta är vad jag tycker:

Farcinerande bok och ett tragiskt liv. Här härligt att läsa om att hon tog tag i sitt liv efter den uppväxten.

Betyg: 4/5

 
_____________________________________________________________________________________
 
 

Jag är Zlatan Ibrahimovice: min historia - Zlatan Ibrahimovice, David Lagercrantz

 

Baksidestext:
"Varför kom hon inte? Tyckte hon inte om mig längre? Det gick en minut, två, tre, tio minuter, och till slut pallade jag inte längre. Det var värsta förnedringen. Hon har säkert blåst mig, tänkte jag. Vem skulle vilja ha en date med mig? Och så drog jag därifrån. Jag skiter väl i henne, typ. Jag ska ändå bli fotbollstjärna. Men alltså, det var dummaste grejen. Tjejens buss hade bara varit lite försenad. Det var chaffisen som velat ta en cigg eller nåt, och hon kom dit precis efteråt och blev lika ledsen som jag. "
I Jag är Zlatan Ibrahimovic ger han en helt ny och skakande bild av uppväxten i Rosengård. Med sina egna ord berättar han om papporna från den fina sidan av stan som försöker få honom utslängd från Malmö FF. Han berättar om kampen och striderna i Ajax, om köpet till Juventus, succén i Italien och spelskandalen som höll på att förstöra hans karriär. Han berättar om Inter och segrarna, om Mourinho, målen och de stora stjärnorna. Han berättar om Helena, barnen och om livet bakom strålkastarljuset. För första gången avslöjar han precis vad som hände med Pep Guardiola i Barcelona.
I Zlatans egen självbiografi får vi det rafflande spelet bakom klubbytena. Vi får en insyn i den absoluta toppfotbollen vi aldrig fått förut.
För första gången får vi hela sanningen om Zlatan Ibrahimovic.


 Detta är vad jag tycker:

Jag tycker om fotboll och Zlatan är ju en världsspelare, men jag har tyckt att har varit lite divig.
Men efter att jag läst denna bok får man en helt annan uppfattning av honom. Han hade inte en lätt uppväxt men ändå kan vara så bestämd att han vill fortsätta att spela fotboll.
Mycket bra bok där man får följa med honom runt om i Europafotbollen. Berättar också om de tränare han haft och hur dom varit.
Toppen bok tycker jag.
 

Betyg: 4+/5

 
___________________________________________________________________________________________
 

Konsten att vara en kvinna - Caitlin Moran

 
Baksidestext:
Det har aldrig varit lättare att vara kvinna. Vi har rösträtt och p-piller och vi har inte blivit brända som häxor sedan 1700-talet. Men det återstår några små frågor ...
Varför måste vi ta bort allt hår på kroppen? Varför är bh:n så obekväm? Och varför frågar alla när man ska skaffa barn?


Boken börjar på Caitlin Morans bedrövliga 13-årsdag (hon väger 80 kilo, har inga vänner och pojkar kastar grus efter henne) och fortsätter genom tonårstiden, till arbetsplatser och strippklubbar, genom kärlek, övervikt, abort, shopping och moderskap. Detär som att få förtroenden från en god vän - ocensurerat, ärligt och fruktansvärt roligt.
Konsten att vara kvinna är ett självbiografiskt, feministiskt manifest.

 

Detta är vad jag tycker:

Rolig bok med många igenkännings händelser.

Betyg: 3/5

_______________________________________________________________________________________

I den tysta minuten mellan - Viveka Sjögren


Baksidestext:
Torvi är fjorton år och bor med sin mamma i Sverige. Han flyttade hit från Island när han var sex år och hans pappa stannade kvar på ön Heimaey. Hans pappa kommer inte och hälsar på och hör aldrig av sig. Torvi är arg och besviken och känner sig övergiven.

En dag får Torvi ett brev där det står att pappan är död. Han reser till Island för att vara med på begravningen. Det blir en resa tillbaka till barndomen. Han träffar sin bäste vän igen och blir kär i kompisens syster. Han lär känna sin farmor och börjar sakta lära känna sin döde far på nytt. Pappan är inte längre gubben som övergav honom utan en pappa med vind i håret och en blick omöjlig att fånga.


Detta är vad jag tycker:

Bra bok om en tonåring i en kris.
Detta var första boken som jag läst som utspelar sig på Island.

Betyg: 3/5



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar